MADU KELULUT SYAMILLE - TERBAIK UNTUK ANDA

MADU KELULUT SYAMILLE - TERBAIK UNTUK ANDA

We are an established Commercial Beekeeper of Kelulut Bee/Stingless Bee/Trigona Bee in Malaysia, producing the finest grade, high quality honey and propolis products that are rich in anti-oxidants, anti-fungal, anti-bacterial and anti-inflammatory. The honey is light in color with delicious sweet & sour fruit taste. These honey and propolis are naturally suitable to cure illnesses through traditional treatment methods such as diabetes mellifluous, stroke, hepatitis, cancer, hypertension, kidney stones, gout, cough, etc. In terms of nutritional value and benefit, it is very much better than the normal honey.

Pengedar produk Madu Kelulut jenama SYAMILLE dikehendaki untuk seluruh Malaysia. Hubungi PEJABAT KAMI 05-7520209.


Untuk mendapatkan senarai Pengedar yang berdekatan, sila Hubungi PEJABAT KAMI 05-7520209.Sistem Pertahanan Koloni

Walaupun lebah kelulut tidak mempunyai sengat berbisa tetapi ia juga mempunyai beberapa cara untuk melindungi koloni daripada ancaman penceroboh seperti

Haiwan Pemangsa – cicak, burung, katak, labah-labah dan semut.
Penceroboh – Lebah pencuri madu, kumbang, ulat, lalat, monyet dan manusia.

Untuk mencegah pemangsa dan penceroboh dari mengganggu gugat koloni, beberapa lebah kelulut pekerja akan berkawal di pintu masuk sarang. 


Pada sebelah malam, lebah pekerja yang berkawal akan masuk ke sarang dan menggunakan propolis untuk menampal dan menutup lubang masuk ke sarang. Ini menghalang semut, kumbang dan binatang lain daripada memasuki sarang. Propolis yang ditampal sebagai penutup tersebut akan dibuka semula pada sebelah pagi dan digantikan dengan penutup propolis yang baharu pada lewat petang setiap hari.

 
Sekiranya mana-mana penceroboh berjaya masuk ke dalam sarang, lebah kelulut akan menggunakan jumlah damar, getah dan propolis dengan banyak untuk memerangkap dan membaluti penceroboh tersebut sehingga ia mati.

Sesetengah spesis lebah kelulut membina terowong angin yang panjang sebagai pintu di luar sarang untuk menambah system pertahanan koloni.


Sekiranya berlaku gangguan atau ancaman kepada sarang, sesetengah spesis lebah kelulut akan memberi isyarat kepada lebah pekerja yang lain untuk menyerang dengan cara menggigit penceroboh tersebut. Semasa menyerang, lebah pekerja akan mensasarkan tempat-tempat yang sensitif pada musuh yang boleh mendatangkan ketidakselesaan seperti mata, hidung, telinga dan mulut.Leave a Reply